CỬ TRI THẦM LẶNG - SILENT VOTERSThân gửi tuổi 30,

Giữa các em và chúng tôi là một khoảng cách xa. Tuổi tác kinh nghiệm trường đời, chắc chắn chúng tôi đi trước em rất nhiều. Bù lại, đa số trong chúng tôi không hề mắc cỡ thú nhận là thua các em về bằng cấp và khả năng Anh ngữ. Thượng Đế an bài như vậy, con hơn cha là nhà có phúc! Khi gập bạn bè, chúng tôi hãnh diện khoe em hơn tôi! Nhưng với em lại khác, có những em đã không ngần ngại la mắng, càu nhàu hay tỏ vẻ khó chịu trước mặt người lạ, khi chúng tôi không hiểu một câu tiếng Anh phải nhờ em thông dịch! Có em, còn không muốn cho bạn bè lại nhà chỉ vì bố mẹ tiếng Anh u ơ, ấp a, ấp úng. Niềm tự hào và hãnh diện của chúng ta mang giá trị khác nhau! Bây giờ còn quá sớm, khi làm cha mẹ, các em sẽ hiểu!

Chúng tôi không bao giờ buồn, ngày còn bé, tập cho em tiếng đầu đời, chúng tôi vẫn vui từ giây phút đó cho đến lúc nhắm mắt chia tay. Khi các em chập chững tập đi, chúng tôi hạnh phúc chạy theo không một lời than vãn. Khi các em làm xấu, chúng tôi thay tã ngay cả trong bữa ăn chẳng bao giờ cau mặt.

Nhưng hôm nay, chúng tôi sẽ đứng thẳng lưng, vất đi cái mặc cảm già nua, ngoại ngữ yếu kém. Trên những bước đi chậm chạp, dù phải chống gậy hay ngồi xe lăn, trời nắng hay mưa, cho dù bão tố có vùi dập ... Chúng tôi sẽ đi bỏ phiếu ngày 3/11/20. Chúng tôi sẽ hãnh diện quyết định tương lai nước Mỹ, và vô cùng cảm ơn Thượng Đế đã ban cho trí óc mình còn sáng sủa, tinh thần minh mẫn, để làm công dân một nước tự do. Để cầm lá phiếu mà hằng trăm triệu người trên thế giới ước ao cũng không được.

* Chúng tôi sẽ chọn một Tổng thống biết đứng thẳng, không cúi gập như ăn mày khi thăm lĩnh tụ các quốc gia khác trên thế giới. Niềm tự hào của nước Mỹ phải đi ra bằng cửa trước máy bay với thảm đỏ, hàng quân danh dự đứng chào, thay vì chui cửa sau để nhận cái bắt tay của một viên chức bộ ngoại giao Trung cộng. Tổng thống phải đủ sức gánh trên đôi vai lá phiếu của người dân, lưng không được còng. Dân Mỹ không đóng thuế, để Tổng thống đi khom lưng, cúi đầu, lạy lục, xin lỗi!

* Chúng tôi sẽ bầu cho một Tổng thống biết bảo vệ biên cương, xây hàng rào ngăn cản di dân BẤT HỢP PHÁP. Làm sao yên tâm được, khi một quốc gia không có hàng rào biên giới, thay vào đó làm hàng rào cao ngất với máy quay phim khắp nơi, chỉ để bảo vệ nhà riêng của chính trị gia?

* Chúng tôi sẽ bầu cho một Tổng thống biết chọn giải pháp "RETRAINED THE POLICE" thay vì u mê "DEFUND THE POLICE". An ninh xã hội là quan trọng, không ai có thể sinh sống, làm ăn nơi một mảnh đất trộm cướp, tội phạm xã hội lên ngôi! Bản báo cáo từ New York Times, ngày Thứ tư 8/7/20, nêu ra con số tội phạm gia tăng vào tháng 6/20 tại các thành phố lớn, do đảng Dân chủ kiểm soát dưới đây là nguyên nhân sự chọn lựa. Không có cảnh sát, đồng nghĩa với mở cửa chào đón tội phạm! 

Mỉa mai hơn, có những chính trị gia Dân chủ hung hăng, ồn ào đòi cắt giảm ngân sách của Cảnh sát. Nhưng cũng chính họ, lại là người lấy hằng trăm ngàn đô la từ tiền thuế của dân để thuê bảo vệ riêng tư. "Bảo vệ cho tôi, không phải cho họ" (Protection for me, but not for thee), khẩu hiệu chính trị mới!

Tất cả chúng ta, những người dân è cổ đóng thuế đang bị bọn kên kên chính trị rỉa rói đến tận xương, tuỷ! Tuổi trẻ các em bị lợi dụng. Xem hình ảnh những cuộc biểu tình vừa qua, tranh đấu dưới ngọn cờ "Black Lives Matter", thật là ngạc nhiên khi thấy:

Tuổi trẻ Mỹ trắng, nhiều hơn các bạn da đen. Nhóm người này lại rất to miệng chửi bới cảnh sát! Họ không có một chút liên hệ gì đến nỗi đau của người da đen, thế mà cào mặt, ăn vạ như chính tổ tiên họ bị đầy đoạ. Lại thêm vài cô chú nhóc người Việt nữa. Nước Mỹ này loạn mất rồi! Kẻ giả hình lên ngôi thành anh hùng đường phố!

Tổng thống và Phó Tổng thống sẽ bị trói tay nếu đảng Cộng hoà mất Hạ viện hay Thượng viện. Nhiệm kỳ đầu của Tổng thống Donald Trump khó khăn vô cùng là một chứng minh hùng hồn về điều này. Đặt câu hỏi, đảng Dân chủ đã làm gì trong nhiệm kỳ hai năm vừa qua tại Hạ viện? Toàn thời gian, họ tập trung bới lông tìm vết, để truy tố Tổng thống. Không có một mảy may bằng chứng! Quay ra học "Quỳ gối", quỳ chán, họ núp sau đám "Black Lives Matter", "Antifa", và "Anarchy" đòi lập khu tự trị, đập phá tượng đài. Ông thị trưởng New York sẵn sàng cắt giảm 1 tỷ đô la ngân sách cảnh sát, nhưng rất hào phóng lấy tiền công quỹ, giờ làm do dân trả tiền đi sơn đường phố với khẩu hiệu "Black Lives Matter".  

Không cần tốt nghiệp Harvard hay MIT, kinh nghiệm giúp chúng tôi biết ngày 3/11/20 sẽ phải quét dọn bọn chính trị gia kên kên này. Đường phố là của toàn dân, ai cho một Thị trưởng muốn làm gì thì làm? Thử hỏi, nếu một ai đó đến trước nơi em ở, sơn hàng chữ "MAGA" em có để yên không? Là cha mẹ, nhiều khi nói chuyện các em còn hằn học cấm chúng tôi nhắc về Trump, bảo chúng tôi các em không thích nghe! Vậy hãy giúp chúng tôi nói với ông Bill de Blasio, ai cho ông làm chủ đường phố New York? Ông là Thị trưởng thành phố lớn nhất nước Mỹ, hay là gã thợ sơn kiếm phiếu một cách rẻ tiền?

Học vấn các em cao, nhưng tại sao không thấy được cái vô lý, kỳ thị, của khẩu hiệu "Black Lives Matter"? Thế còn mạng sống của người da trắng, da nâu, da vàng, chưa nói đến da đỏ là những người Mỹ chính gốc thì sao? Không quan trọng ư? Các em tranh đấu để xoá bỏ kỳ thị, thật ra không phải thế! Các em đã lập ra một kiểu kỳ thị mới mang tên "BLM" và đang tự đánh lừa mình! Đừng quên, bà Thị trưởng Seattle, Jenny Durkan đang bị người dân đưa ra toà, và toà án cũng cho phép tiến hành thủ tục "recall" bà ta. Có phải những bạo loạn trên nước Mỹ xẩy ra hiện nay, đa số ở các tiểu bang Dân chủ không? Tại sao vậy?

* Chúng tôi sẽ bầu cho những dân cử Dân biểu Quốc hội, Thượng nghị sĩ, Thống đốc và các Thẩm phán không phân biệt mầu da, không phân biệt đảng phái, nhưng CẤM KHÔNG ĐƯỢC MỊ DÂN. Không được hèn hạ quỳ lạy xin phiếu! Những người thật sự vào làm việc, đặt quyền lợi ĐẤT NƯỚC lên trên ĐẢNG PHÁI. Hiện nay có nhiều ứng cử viên Quốc hội, người da đen như ông Burgess Owens, đảng Cộng hoà, tiểu bang Utah, xin các vị cư dân tại Utah nhớ bầu cho Burgess Owens.

Thật là ngỡ ngàng khi nghe các em tranh luận, thế hệ chúng tôi vì hận thù cộng sản, ghét Tầu cộng, nên mù quáng theo Trump. Các em cho là chúng tôi không biết nhìn xa, không thấy nỗi đau của xã hội, không thấy người da đen bị kỳ thị ... Hãy chứng minh cho chúng tôi người da đen bị kỳ thị như thế nào?

Nếu quả thật nước Mỹ kỳ thị, làm sao họ có thể bầu cho một Tổng thống người da đen? Nữ Giáo sư Đại học Condoleezza "Condi" Rice, Ngoại trưởng thứ 66 của Hoa Kỳ, Cố vấn An ninh Quốc gia dưới thời Tổng thống George W. Bush. Đại tướng Colin Powell, cựu Cố vấn An ninh, Bộ trưởng Ngoại giao ... và nhiều danh nhân nổi tiếng khác trong các ngành nghệ thuật, âm nhạc, thể thao ... kỳ thị ra sao?

Trong tuyên truyền, đảng Dân chủ và truyền thông thiên tả dùng kỹ thuật "hái dâu" (cherry picking), họ chỉ lựa những tin xấu và quên đi những điều tốt. Các em là nạn nhân! Một vài cảnh sát dùng bạo lực quá lố, đưa đến tử vong, đó là những trái dâu xấu, và họ dùng nó để tẩy não các em. Bao nhiêu việc tốt cảnh sát làm, không hề nhắc đến. Dùng hình ảnh một vài trái xấu, họ đòi phá bỏ cả khu vườn đẹp! Đáng tiếc, khá nhiều em đã rơi vào chiếc bẫy cổ điển đó! Nước Mỹ không toàn hảo, điều đó chỉ có ở thiên đường.

Cũng đừng quên, theo thống kê của United States Census Bureau, tính đến ngày 1/7/2019, tổng cộng dân số Mỹ là 328,239,523 người. Tỷ lệ da đen 13.4%, da trắng 76.3%, da đỏ Indian 1.3%, da vàng 5.9%, Mễ (Hispanic, Latino) 18.5%. Như vậy, người da đen không phải là đa số, chưa nói đến trong 13.4% người da đen, rất nhiều trí thức, những người nổi tiếng, không ai đứng về phía "BLM" cả! Nói người da đen bị kỳ thị hoặc là dối trá, hay tệ hơn là lừa bịp. <https://www.census.gov/quickfacts/fact/table/US/PST045219>

Trong mỗi tập thể, da trắng, đen, vàng, nâu, đỏ, nơi đâu cũng có những cá nhân xấu. Xin đừng nguỵ biện, dựa vào một vài cá nhân xấu mà kết tội cả tập thể! Vấn đề của một số các em hôm nay, bị đầu độc, tẩy não (brainwashed) từ trường học trong nhiều năm, các em chỉ thích nhìn vào một chuyện nhỏ, và biến thành chuyện lớn, như vụ thánh "tội phạm" George Floyd, đang bị bọn chính trị gia kên kên lợi dụng.

Nói thật cùng các em, nếu George Floyd không phải da đen. Nếu anh ta chết sau ngày 3/11. Thì chẳng có vị dân cử nào đến quỳ lạy đâu! Đừng ngủ mơ giữa ban ngày mà tin "BLM", bài viết sau, chúng tôi sẽ nói thêm cùng em về những nhân vật da đen nổi tiếng, đáng kính trọng, bằng cấp cao hơn các em nhiều, xem họ chê "BLM" như thế nào? "BLM" chỉ là một nhúm rơm, vừa loé lên đã vụt tắt. Nước Mỹ mạnh hơn rất nhiều, ngọn rơm quốc gia tự trị CHAZ / CHOP chỉ tồn tại vài tuần không hơn, không kém.

Các em thông minh. Chúng tôi, cho dù có khác chính kiến những vẫn yêu thương và hãnh diện vô cùng về những thành quả các em đạt được. Tương lai đất nước Hoa Kỳ nằm trong lá phiếu ngày 3/11 của các em và chúng tôi.

Cộng hoà hay Dân chủ, chúng ta vẫn cùng một mái gia đình. Đừng để chúng tôi thất vọng. Đừng vì sự khác biệt mà chúng ta xa nhau ... Đừng bao giờ làm điều ngu xuẩn đó. Đừng nặng lời với chúng tôi!

Chúng tôi là những "Cử tri thầm lặng" và lá phiếu của chúng tôi không thể bỏ qua! Trong gia đình, hãy tôn trọng ý kiến chúng tôi, và chúng tôi cũng sẽ cố gắng tôn trọng suy nghĩ của các em.  

======================================================================

Dear Millennials,

 

There is a huge distance between us. You may graduate college and succeed than us; however, we have much more experience than you. But, most of us are not embarrassed to admit that we are inferior to you- our children, in terms of qualifications and English skills. It is a blessing if you are doing better than us! We are proud to show you off with our friends! Thoughtlessly, some of you do not hesitate to scold, grumble, and annoy in front of strangers when we do not understand English and ask you to translate for us. Our pride carries different values than yours! Now it is too early for you to understand. But somedays, when you become parents you will!

We have never felt unhappy as your parents; we gain extreme joy from the time teaching you the first words, as you were an adorable little child, until the day we leave this world. We were thrilled chasing after you without any complaints when you learned to walk. We never frown or were disgusted when changing your dirty diapers during our meals.

But today we will stand up straight to forget our disadvantages of old age and language’s barrier. On each slowly achieved step, whether using the walking cane or wheelchair and regardless the rainy or sunny weather or the violent storms…We will reach the voting sites and cast our votes on November 3rd, 2020.  We will proudly determine America’s future and be grateful to God for his blessings us a sane and healthy mind to carry our citizen’s responsibility: our voting rights – the privilege that millions of people worldwide are wishing to have.

 

* We will choose a President, who stands upright not bending like a beggar when visiting leaders of other countries. One, who carries American’s pride and is welcomed from the front door of the airplane with red carpet covered on the steps and the military salute and not an unimportant one, who silently comes out from a back door with a trivial handshake from a Chinese Foreign Ministry Official. Americans want a strong President who can carries his duty that worthy of their votes. The taxpayers do not pay for a President who bows, begs, and apologizes!

 

* We will vote for a President, who protects our borders and builds barriers to prevent illegal immigrants. We will not feel safe and will not choose a candidate, who opens the borders but builds high fence with sensor cameras around his property for his own safety.

 

* We will vote for a President who selects the solution to “RETRAINED THE POLICE” instead to foolishly “DEFUND THE POLICE”. Safety is important; no one can live and work in a place where crime is rising! A report from the New York Times on Wednesday 8/7/2020 stated that the crimes increased since June/20 in big cities that governed by Democrat Mayors. No Police means widely open your door to criminals.

 

* Ironically, there are aggressive and noisy Democrat politicians, who demand Police cut but took hundreds of thousands dollars from taxpayers’ money to hire private guards. “Protect me, not them” (Protection for me, but not for thee) is their new political slogan!

 

All of us, tax-paying citizens are being deeply tarnished into our bones and marrows by political vultures deeply! They have taken advantage of our young children’s innocence and naivety. It is shocked to see the pictures of recent protests under the banner “Black Lives Matter.”

The group of protestors with more White than Black is cursing loudly at the police! Those terrorizing protestors never share the pain of slavery but hypocritically scratch their faces, self-inflicted injury- and threat others as their  rightful vengeance for their slave ancestors. Shamefully, a few young Vietnamese Americans also crazily joins them. America is in chaos! The impersonators become street heroes!

 

Our President and Vice President will have their power if the Republican Party loses the Senate or House. The difficulty of President Donald Trump’s first-term is the clear example. I have a question for the Congress: what did the Democratic Party do in the past two years at the House of Representatives?

They wasted their times focusing in baseless prosecution the President. There were no evidences! So they turn around learning to kneel. When they were bored with kneeling they hid behind “Black Lives Matter”, “AntiFa”, and “Anarchy” and support those violent groups creating autonomous zone and destroying the monument. New York’s Mayor pettily cut a billion from the Police’s budget but generously misuses the city’s fund and taxpayers’ money to hire people painting the street with the slogan of “Black Lives Matter” with him.

 No need to graduate from Harvard or MIT, we certainly know that on November 3rd, 2020 we definitely have to sweep out those vulture politicians.

The streets are public properties, who gives the Mayor the permit to do whatever he wants to those properties? Ask yourself, if anyone paints the word “MAGA” on the street in front of your house, will you be all right and allow him to do that? As your parents, sometimes in our conversations you angrily forbid us to talk about President Trump because you do not want to listen to the truth! Please help us to tell Bill De Blasio, who allow him to be the owners of all of the streets in New York? Is he the Mayor of the biggest city of America, or is he a shameful painter who ignores his dignity to serve his ambition by getting more votes?


You are so highly educated, why can’t you see how ridiculously racist the slogan “Black Lives Matter” really is? How about the lives of White, Brown, and  Yellow peoples, not counting the Red Native Americans, the truly authentic inhabitants of America.  Don’t their lives matter?

You fight to remove discrimination? Really? Not so.
You only created a new form of discrimination named “BLM” and fooling yourselves!  Don’t you forget that Jenny Durkan, the Mayor of Seattle, is being recalled by her constituents, approved to proceed by the judge.  Isn’t it true that most current riots and protests happen in Democrat Blue states? Why?

Why are there no BLM protests after more than a dozen Black Americans in Chicago every weekend?  Many Black children have been killed in cross fire between Black gangs, where is BLM?

* We will vote for Representatives, Senators, Governors, and Judges who do not discriminate against racial colors or political parties yet MUST NOT mislead people or kneel down begging for votes, ABSOLUTELY.  

*We will vote for the ones who truly serve, who put NATIONAL interests above parties.  Currently there are quite a few Black candidates running for the House of Representatives such as Burgess Owens, Republican from Utah.  
Please vote for him, Residents of Utah.

It’s incredible to hear you discuss that our generation supported Trump because are blinded by our anti-Communism and hatred for Mainland China.  You deemed us lacking both a vision and social empathy for Blacks being discriminated by systemic Racial Injustice...Please show us HOW Blacks are being discriminated against.

If it is true the United States tolerate systemic Racial Injustice how could a Black man be elected President? How could Condoleeza “Condi” Rice be a University professor and the 66th US Secretary of State? How could General Colin Powell serve as Chairman of the Joint Chiefs of Staff of the Department of Defense, then as the Secretary of State? There are many more minority celebrities in diverse arenas of Arts, Music, Sports etc...HOW have they been discriminated against?

Both the Democrat party and the Left-leaning Mainstream Media used “cherry picking” tactics in their propaganda to disseminate only negative news while ignoring all positives.   It’s regrettable some police abused power that led to fatalities, yet their numerous good deeds were never mentioned. Photos of these bad apples were shown repeatedly to brainwash you.  They exploited the images of a few bad apples to demand that the entire orchard must be destroyed?  It’s too bad some of you have fallen into their classic traps and become their victims! The US is not perfect, perfect can be found only in Paradise.

And, please remember that the US Census Bureau reported as of January 7th 2019 the US total population was 328,239,523. Within this total the ratio for Blacks was 13.4%, Whites 76.3%, Native Americans 1.3%, Asians 5.9%, and Hispanic-Latino 18.5%.  So, Blacks are not the majority.  Furthermore, among the 13.4% Blacks there are a lot of elites and celebrities but NONE support “BLM”! 
To say that Blacks are discriminated is a big lie, In fact, it’s a hoax.

In each and every community, regardless of the colors: White, Black, Yellow, Brown, or Red... there are some bad individuals.  Please don’t use a few bad individuals to twist the truth and accuse the whole village.

Truth be told, had George Floyd not been Black, had he not died after March 11th, there would not be any elected officials kneeling by his coffin!

Don’t fall asleep at midday to believe in “BLM”.  In my next article I will tell you more about how many famous, elite & respectable Blacks, much highly educated than you, despise “BLM” movement.  “BLM” is merely a brush fire that dies the moment it flares up.  The US is a very strong country, the haywire CHAZ/CHOP authority can last only several weeks, no more nor less.

You are so smart. 
We still love you and are immensely proud of all your achievements, despite our different political views. The US’s future lies in the votes you and we will cast on November 3rd.

Either Republican or Democrat, we belong to one family under the same roof.  Please don’t disappoint us and remain distant just because of our differences.  Don’t ever do such a silly thing.  And never use harsh words with us, please.

We are the “silent voters” and our votes must not be ignored!
In our family, please respect our opinions, and we will do our best to respect your thoughts.Nguyễn Tường Tuấn

(Phạm Bích Thủy lược dịch)


No comments:

Post a Comment